23 Mart 2011 Çarşamba

Mid-Management Kursundan Fotograflar

Mid-Management Kursuna Katilanlar

Sertifika Toreni
Serifika Toreni
Kursta yapilan sunumdan bir goruntu.

Bristol-Newyork yolculugu

En son maceramizda navigasyonsuz  bir yere gidilemeyecegini ogrenmistik. Onun icin New York'a giderken bu sefer netbook ve navigasyonu hazirlayarak yola ciktik, yolda bir kaza nedeni ile biraz trafige takilsak da  sorunsuz New York'a vardik.
Tabiki yol olarak burdaki meshur "washington bridge"i takip ettik. Neyse o gun arkdaslarla New York yakinlarinda bir yerde bulunan Hunkar restorantta aksam yemegi olarak karisik izgara yedik, ne de olsa Türk yemeklerini ozlemistik. Patersondaki arkadaslari ziyaret ederken buranin genelde yabancilarin ikamet ettigi bir semt oldugunu anladik Arap ve Turk dukkanlari dikkatimizi cekti.
Donus yolculugu da sorunsuz gecti artik arabaya ve yollara alistik. Bu arada burada benzinin galonla satildigini soyleyelim (1 galon yaklasik 3.78 litre ve  2.6 Dolar ) kisaca burda benzin fiyatlari nerdeysenin Turkiyenin 4 te biri kadar ama arabalarinda motorlari ve kendileri de genelde buyuk.
Neyse ilk 3 hafta boylece kurs ve gezi ile gecti ve 4 haftaya yeni bir kursa basladik bu sefer toplam 23 kisi var, New England eyaletlerinden geliyorlar.
(New England is a region in the northeastern corner of the United States consisting of the six states of Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island, and Connecticut).
Bu arada gecen kursun sertifika toreni fotograflarini aldik.

13 Mart 2011 Pazar

Rhode Island hakkinda (Vikipedi'deki bilgiler)

Rhode Island eyaleti ve Providence Plantasyonları
Eyalet Bayrağı Rhode IslandEyalet Mührü Rhode Island
Rhode Island'ın bayrağıRhode Island'ın mührü
Rhode Island eyaletinin ABD içindeki yeri
ABD'nin eyaletleri
BaşkentProvidence
En büyük kentProvidence
ValiDonald Carcieri (R)
Yüzölçümü
 -Toplam Yüzölçümü4.005 km²
 - Kara2.709 km²
 - Su1.296 km² (32,4%)
Nüfus (2000)
 - Toplam Nüfus1.048.319 (43'üncü)
 - Nüfus yoğunluğu387,35 /km² (2'nci)
Eyalet olarak kabul edildiği
 - Tarih29 Mayıs 1790
 - Sıra13'üncü
Koordinatlar
Enlem41°18'H ile 42°1'K arası
Boylam71°8'B ile 71°53'B arası
Genişlik50 km
Uzunluk65 km
Saat dilimiUTC-5 (Yazları UTC-4)
Rakım
 - En yüksek nokta247 m
 - Ortalama Yükseklik60 m
 - En alçak nokta0 m
Kısaltmalar
 - ABD posta kısaltmasıRI
 - ISO 3166-2US-RI
Web sayfasıhttp://www.ri.gov/
 
Rhode Island eyaleti, Amerika Birleşik Devletleri'nin 50 eyaletinden biridir. Amerika Birleşik Devletleri'nin en küçük eyaletidir. 17. yüzyıl başlarında Kuzey Amerika İngiliz Birleşik Krallık'ının bir kolonisiydi. Sonradan Amerika Birleşik Devletleri'ni oluşturacak olan bu kolonilerden birisi de Massachusetts Körfez Kolonisiydi. Roger Williams-din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılışını isteyen (laikliğin ilk uygulaması)- dinsel görüşlerinden dolayı Massachusetts Körfez Kolonisinden ihraç edilince 1636 yılında Providence kentini kurdu. 1664 yılında Rhode Island kendini ayrı bir koloni ilan etti ve 1776 yılında bağımsızlığını kazanarak Amerika Birleşik Devletleri'ni oluşturan onüç Koloni'den biri oldu.

Coğrafyası

Rhode Island eyaletinin her köşesi denizden en fazla 50 km uzaklıkta olduğu için Okyanus Eyaleti rumuzu ile anılır. Eyalet doğusunda ve kuzeyinde Massachusetts Eyaletiyle komşudur. Batısında ise Connecticut eyaleti yer alır. Eyaletin güneyi Atlas Okyanusu üzerinde yer alır. Atlas Okyanusu'nun bir kolu olan Narrogansett Körfezi eyaletin iç kısımlarına kadar uzanır. Eyaletin en büyük kenti olan Providence aynı zamanda eyalet merkezi olup, kültür, eğitim, siyaset ve ekonomi dallarında eyaletin en önemli bölgesidir.

Eyaletin önemi

Rhode Island eyaleti ABD'de Sanayi Devriminin başladığı yer olarak bilinir. Nufüsunun %50'sinden fazlasının Katolik mezhebinden olduğu tek eyalettir. Okyanus kıyısındaki Newport kenti eyaletin ikinci büyük kenti olup ABD'nin ünlü zenginlerinin inşa ettirdikleri mansiyonlarla tanınır. Bu mansiyonlar günümüzde müze olarak ziyaretçilere açılmıştır. Providence kentinde bulunan Brown Üniversitesi ABD'nin en prestijli üniversitelerinden biridir.

ikinci hafta

Ikinci haftaya arkadaslara ve ortama daha alismis olarak basladik. Bir gun onlara lokum ikrami yaptik. Baska bir gun ise Turk polisini tanitan sunum ile polis gunu icin hazirlanan video muzik klibi gosterildi, muzik klibini cok begendiler.
  Ders aralari ve ogle yemeklerinde arkadaslarla sohbeti ilerlettik ve samimi olduk. Bu arada Chuck ve Souza bize polis beclerini getirdiler bizde onlara kendi beclerimiz verdik. Persembe gunu dersten sonra bir resepsiyon verildi bizde katildik. Son gun bitirme sinavi ile gruplar halinde sunumlar yapildi.Benim hazirladigim 'New shift system for police stations and patrols' sunusunu da cok begendiklerini soylediler ayrica diger gruplarin sunumlari da cok guzeldi. Devaminda bu bolgede bulunan illerin polis mudurleri ile yuvarlak masa toplantisinda onlara sorular sorularak polisiye konularda gorusleri alindi. En onemli sorunlarinin ne oldugu sorulunca da, burda her yerde duyacaginiz konu yani 'butce' oldugunu soylediler. Ogleden sonra ise sertifika toreni yapildi, torende amerikali arkadaslar bize 'red sox' tisortleri hediye ettiler. Toren sonrasi tum arkadaslarla vedalastik, guzel bir kurs oldu iyi arkadasliklar kurduk.

Bu arada bir gun universitede sosyoloji bolumunun ogrencileri icin verilen cinsel suclularin profilini anlatan bir derse katildik. Baska bir gun universitenin bilgi isleminden sorulu olan Doug bize bilgi islem merkezlerini gezdirdi. Bu konnuda hangi derslere katilabilecegimiz konusunda bilgiler verdi. Bundan sonra online ve katilimci olarak bilgi islem konulari ile alakali forensic class derslerine katilmayi dusunuyoruz.

Bu arada Bristol kasabasi hakkinda biraz bilgi vermek gerekirse; uc tarafi denizlerle cevrili bir yarimada uzerine kurulmus bulunmakta nufusu 25.000 civarinda, kendi bagimsiz polis departmani var ve 35 kisi calisiyor, universitenin ayrica kendi public safety denen polis birimi var. Burda en cok dikkatimizi ceken her yerin kendi bagimsiz polis departmanin bulunmasi idi. Mesala Rhode Island eyalerinde (ABD'nin 50 eyaleti arasinda arazi olarak en kucuk olani, baskenti Providence ve nufus 1.048.319) eyalet polisi ile beraber toplam 40 ayri polis deparmeni oldugunu ogrendik. Buranin  genel de gelir duzeyi yuksek, sakin ve emeklilerin tercih ettigi bir yer oldugu soyleniyor, ama 10.000 ogrencisi ola Roger Williams unuversitesi burayi canlandiriyor.
 Buralarda evler genelde bahceli ve dubleks, mustakil cok duzenli sekilde yapilmislar. Isitma sistemleri var, araclari icin garajlari var,her evin onunde 2-3 araba var, kimse kimseyi rahatsiz etmiyor, spor yuruyuslerinde mutlaka good morning diyorlar. Evlerin bahcelerinde duvar yok, yollar duzgun, trafik isiklari ve isaratleri yogun bir sekilde var ve herkes kurallara ozellikle hiz limitlerine uyuyor.
Burda en cok dikkatimizi ceken bir husunda ozellikle alisveriste kilo degil lb yada oz kullaniliyor olmasi , yolarda ve araclarda kilometre degil mile kullaniliyor, agirlik uzunluk, ayakkabi, elbise vs tum olculer tamamen farkli.
Dun alisveris icin en yakin Wall-mart magazina gitmeye ve alisveris yapmaya karar verdik. Yaklasik 10 km uzakta Massachusetts eyaletinin Swansea sehrinde bulanan magazaya giderken navigasyon cihazini kullanacaktik malesef tam kullanamadik ve swansea sehrini gecerek River Fall sehrine vardik boylece navigasyona tam guvenmemek ve bir yere giderken yollari ve adresleri tam almak gerektigini ogrenmis olduk. River Falldan tahmini olarak geri donduk ve donus yolunda magazayi bulduk, biraz alisveristen sonra eve donmeye karar verdik ancak aksam olmustu ve navigasyonun  sarji bitti, ayrica aldigimiz arac sarj kiti de malesef calismadi. Sonucta biraz zor olsada, stresli olsada eve gelmeyi basardik ama burda yollari bilmeden ve navigasyonsuz bir yere gitmenin ozellikle geceye kalmanin hic de iyi iyi bir durum olmadigini yasayarak ogrenmis olduk.

6 Mart 2011 Pazar

ABD Rhode Island eyaleti Bristol Gunleri

25 Subat 2011 Cuma gunu sabah 08.00   ucagi ile Istanbul'a oradan da yaklasik 11 saatlik ucus ile New Yorka ulastik ama aradaki 7 saat farki nedeni ile ogleden sonra 15.30'da JFK havaalanina varmis olduk.

Ilk gun bizi havaalaninda Irfan kardesimiz karsiladi ve aksam yemegi icin evine davet etti. Ertesi sabah da Erdinc arkadasimiz kahvaltiya davet etti.  Memleketten bu kadar uzakta arkadaslarimizin yardimseverligi ve misafirperligini gormek bizi cok memnun etti. Bu ilgi ve yakinliktan dolayi Irfan, Erdinc'e ve eslerine tesekur ediyoruz.

New york West Paterson'daki bu ilk gunumuzun ardindan Irfan bey bizi araba ile Bristol'a getirdi. Buraya kadar araci kendisi kullandi ve donusunu hizli tren ile yapti. Sonra ise satin aldigimiz 95 model mercury marka araci biz kullanmaya basladik.

Gelis amacimiz ise Yakup Palta abi ile beraber 3 aylik mesleki kurslar gormek. Kurslari Roger Williams Universitesi Justice schoolda gorecegiz. Universitenin kampusu Bristol sehrinde deniz kenarinda bulunuyor. Guzel manzaralari var ayrica etrafta bulunan cok buyuk kopruler ile Istanbulu andiriyor.

Bristol'da ilk gunumuzde ise Justice school mudur yrd Robert  Mccany aksam evine yemege davet etti, Irfani da onceki yildan tanidigi icin pazar gunu icin ayarladigi aksam yemegini irfanin pazar gunu donecegini ogrendigi icin cumartesine alarak davetini yapti. Aksam yemegi cok sicak bir ortamda gecti esi ve kendisi cok ilgili idi bizde 3 saat suren yemek ve sohbet sonunda kendileri icin getirdigimiz hediyeleri takdim ederek ayrildik.

28 subat pazartesi gunu kurs basladi. Kursa ilk gun Bob'un arabasini takip ederek gittik boylece  yolu ogrenmis olduk. Sonra hergun kendimiz gelip gitmeye basladik. Kursta bizden baska New England bolgesinde 6 eyaletten(Rhode Island, New Hempshire, Massachusetts, Connecticut, Vermont) polis amirleri katiliyor. Onlarla ilk gunden itibaren kaynasmaya basladik.  Kurstaki polisler genelde beyazlar sadece biri Portekiz asilli idi, adi John Souza. Beyazlardan biri ise Ukrayna asilli bir Yaduhi, esi de Ermeni asilli, adi Chuck. Chuck baklava vs bazi kelimeri biliyor ve bize cok yakin davraniyor. Birde bayan var adi Jen.
Kurs hocalari ise genelde emekli polis mudurleri, birisi ise emekli asker, Irak ve Afganistan'da calismis ve Istanbulda kaldigi icin  Turkiye'yi biliyor.

3 mart 2011 Persembe sabahi ise arabamiz calismadi. Havalar soguk oldugu yada akunun bittigini dusunduk yapacak birsey yoktu, otobus ile gidelim dedik ama durakta yarim saat bekledik ancak otobus gelmedi. Biz de Bob amcadan bize yardim etmesini istedik o da Bristol Emniyet mudur yardimcisi olan arkadasi Nick Guercia'yi arayarak bize yardim etmesini sagladi. Nick bizi kursa birakti ve ben sizi aksam tekrar alirim ve tamirci cagirarak aracin sorununu hallederiz dedi. Aksam bizi eve getirdi, tamirci cagirmadan araca tekrar bakinca aracin vitesde kaldigi icin calismadigini anladik boylece tamirci cagirmaya gerek kalmadi. Biz Nicke tesekur ederek, cay icelim dedik. Yaklasik 1 saat cay ve sohbet ile vakit gecirdik. Nick de Italyan asilli oldugunu soyledi. Kendisi burda dogup buyumus. Degisik konularda sohbet ettik mesela  Kendisinin kiliseye para istedikleri icin gitmedigi soyledi.
Hafta sonu ise alisveris ve dinlenme ile gecti. Yarin kursun ikinci haftasina baslayacagiz.