13 Mart 2011 Pazar

ikinci hafta

Ikinci haftaya arkadaslara ve ortama daha alismis olarak basladik. Bir gun onlara lokum ikrami yaptik. Baska bir gun ise Turk polisini tanitan sunum ile polis gunu icin hazirlanan video muzik klibi gosterildi, muzik klibini cok begendiler.
  Ders aralari ve ogle yemeklerinde arkadaslarla sohbeti ilerlettik ve samimi olduk. Bu arada Chuck ve Souza bize polis beclerini getirdiler bizde onlara kendi beclerimiz verdik. Persembe gunu dersten sonra bir resepsiyon verildi bizde katildik. Son gun bitirme sinavi ile gruplar halinde sunumlar yapildi.Benim hazirladigim 'New shift system for police stations and patrols' sunusunu da cok begendiklerini soylediler ayrica diger gruplarin sunumlari da cok guzeldi. Devaminda bu bolgede bulunan illerin polis mudurleri ile yuvarlak masa toplantisinda onlara sorular sorularak polisiye konularda gorusleri alindi. En onemli sorunlarinin ne oldugu sorulunca da, burda her yerde duyacaginiz konu yani 'butce' oldugunu soylediler. Ogleden sonra ise sertifika toreni yapildi, torende amerikali arkadaslar bize 'red sox' tisortleri hediye ettiler. Toren sonrasi tum arkadaslarla vedalastik, guzel bir kurs oldu iyi arkadasliklar kurduk.

Bu arada bir gun universitede sosyoloji bolumunun ogrencileri icin verilen cinsel suclularin profilini anlatan bir derse katildik. Baska bir gun universitenin bilgi isleminden sorulu olan Doug bize bilgi islem merkezlerini gezdirdi. Bu konnuda hangi derslere katilabilecegimiz konusunda bilgiler verdi. Bundan sonra online ve katilimci olarak bilgi islem konulari ile alakali forensic class derslerine katilmayi dusunuyoruz.

Bu arada Bristol kasabasi hakkinda biraz bilgi vermek gerekirse; uc tarafi denizlerle cevrili bir yarimada uzerine kurulmus bulunmakta nufusu 25.000 civarinda, kendi bagimsiz polis departmani var ve 35 kisi calisiyor, universitenin ayrica kendi public safety denen polis birimi var. Burda en cok dikkatimizi ceken her yerin kendi bagimsiz polis departmanin bulunmasi idi. Mesala Rhode Island eyalerinde (ABD'nin 50 eyaleti arasinda arazi olarak en kucuk olani, baskenti Providence ve nufus 1.048.319) eyalet polisi ile beraber toplam 40 ayri polis deparmeni oldugunu ogrendik. Buranin  genel de gelir duzeyi yuksek, sakin ve emeklilerin tercih ettigi bir yer oldugu soyleniyor, ama 10.000 ogrencisi ola Roger Williams unuversitesi burayi canlandiriyor.
 Buralarda evler genelde bahceli ve dubleks, mustakil cok duzenli sekilde yapilmislar. Isitma sistemleri var, araclari icin garajlari var,her evin onunde 2-3 araba var, kimse kimseyi rahatsiz etmiyor, spor yuruyuslerinde mutlaka good morning diyorlar. Evlerin bahcelerinde duvar yok, yollar duzgun, trafik isiklari ve isaratleri yogun bir sekilde var ve herkes kurallara ozellikle hiz limitlerine uyuyor.
Burda en cok dikkatimizi ceken bir husunda ozellikle alisveriste kilo degil lb yada oz kullaniliyor olmasi , yolarda ve araclarda kilometre degil mile kullaniliyor, agirlik uzunluk, ayakkabi, elbise vs tum olculer tamamen farkli.
Dun alisveris icin en yakin Wall-mart magazina gitmeye ve alisveris yapmaya karar verdik. Yaklasik 10 km uzakta Massachusetts eyaletinin Swansea sehrinde bulanan magazaya giderken navigasyon cihazini kullanacaktik malesef tam kullanamadik ve swansea sehrini gecerek River Fall sehrine vardik boylece navigasyona tam guvenmemek ve bir yere giderken yollari ve adresleri tam almak gerektigini ogrenmis olduk. River Falldan tahmini olarak geri donduk ve donus yolunda magazayi bulduk, biraz alisveristen sonra eve donmeye karar verdik ancak aksam olmustu ve navigasyonun  sarji bitti, ayrica aldigimiz arac sarj kiti de malesef calismadi. Sonucta biraz zor olsada, stresli olsada eve gelmeyi basardik ama burda yollari bilmeden ve navigasyonsuz bir yere gitmenin ozellikle geceye kalmanin hic de iyi iyi bir durum olmadigini yasayarak ogrenmis olduk.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder