13 Mart 2011 Pazar

Rhode Island hakkinda (Vikipedi'deki bilgiler)

Rhode Island eyaleti ve Providence Plantasyonları
Eyalet Bayrağı Rhode IslandEyalet Mührü Rhode Island
Rhode Island'ın bayrağıRhode Island'ın mührü
Rhode Island eyaletinin ABD içindeki yeri
ABD'nin eyaletleri
BaşkentProvidence
En büyük kentProvidence
ValiDonald Carcieri (R)
Yüzölçümü
 -Toplam Yüzölçümü4.005 km²
 - Kara2.709 km²
 - Su1.296 km² (32,4%)
Nüfus (2000)
 - Toplam Nüfus1.048.319 (43'üncü)
 - Nüfus yoğunluğu387,35 /km² (2'nci)
Eyalet olarak kabul edildiği
 - Tarih29 Mayıs 1790
 - Sıra13'üncü
Koordinatlar
Enlem41°18'H ile 42°1'K arası
Boylam71°8'B ile 71°53'B arası
Genişlik50 km
Uzunluk65 km
Saat dilimiUTC-5 (Yazları UTC-4)
Rakım
 - En yüksek nokta247 m
 - Ortalama Yükseklik60 m
 - En alçak nokta0 m
Kısaltmalar
 - ABD posta kısaltmasıRI
 - ISO 3166-2US-RI
Web sayfasıhttp://www.ri.gov/
 
Rhode Island eyaleti, Amerika Birleşik Devletleri'nin 50 eyaletinden biridir. Amerika Birleşik Devletleri'nin en küçük eyaletidir. 17. yüzyıl başlarında Kuzey Amerika İngiliz Birleşik Krallık'ının bir kolonisiydi. Sonradan Amerika Birleşik Devletleri'ni oluşturacak olan bu kolonilerden birisi de Massachusetts Körfez Kolonisiydi. Roger Williams-din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılışını isteyen (laikliğin ilk uygulaması)- dinsel görüşlerinden dolayı Massachusetts Körfez Kolonisinden ihraç edilince 1636 yılında Providence kentini kurdu. 1664 yılında Rhode Island kendini ayrı bir koloni ilan etti ve 1776 yılında bağımsızlığını kazanarak Amerika Birleşik Devletleri'ni oluşturan onüç Koloni'den biri oldu.

Coğrafyası

Rhode Island eyaletinin her köşesi denizden en fazla 50 km uzaklıkta olduğu için Okyanus Eyaleti rumuzu ile anılır. Eyalet doğusunda ve kuzeyinde Massachusetts Eyaletiyle komşudur. Batısında ise Connecticut eyaleti yer alır. Eyaletin güneyi Atlas Okyanusu üzerinde yer alır. Atlas Okyanusu'nun bir kolu olan Narrogansett Körfezi eyaletin iç kısımlarına kadar uzanır. Eyaletin en büyük kenti olan Providence aynı zamanda eyalet merkezi olup, kültür, eğitim, siyaset ve ekonomi dallarında eyaletin en önemli bölgesidir.

Eyaletin önemi

Rhode Island eyaleti ABD'de Sanayi Devriminin başladığı yer olarak bilinir. Nufüsunun %50'sinden fazlasının Katolik mezhebinden olduğu tek eyalettir. Okyanus kıyısındaki Newport kenti eyaletin ikinci büyük kenti olup ABD'nin ünlü zenginlerinin inşa ettirdikleri mansiyonlarla tanınır. Bu mansiyonlar günümüzde müze olarak ziyaretçilere açılmıştır. Providence kentinde bulunan Brown Üniversitesi ABD'nin en prestijli üniversitelerinden biridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder