20 Nisan 2011 Çarşamba

Rhode Island State Police ziyareti

 18 Nisan 2011  Pazartesi gunu Rhode Island eyalet polis merkezini ziyaret ettik  (ustteki resim) Burasi North Scituate sehrinde bulunuyor.
Burada bizi  Detective Commander Captain James O. Demers karsiladi (asagidaki resimde solda).
 
Eyalet polisinin en ust rutbeli yoneticisi olan  Lieutenant Colonel Raymond S. White(Acting Superintendent, Interim Commissioner, Department of Public Safety)(ustteki resimde sagda) ile tanistik ve kendisi bize eyalet polislerinin bachlerini hediye etti.

Captain Demers ile daha sonra birimleri dolastik. Ozellikle  Computer Crimes Unitte, birimin uzmanlari internetteki suclar konusunda nasil calistiklarini anlattilar. Mesela illegal resim ve video paylasimi gibi konularda gelen sikayetleri  ve gelistirilin bir program uzerinden  paylasimlari kendi bolgelerindekileri ip'ler uzerinden denetleyerek gerekirse kendi bilgisyarlarina indirerek sorusturduklarini gosterdiler. 

Burada suclarda kullanilan  cd/dvd ve diger diskler gibi teknik materyalleri inceleyen cihazlari laboratuvar ortamlarini ve delilleri nasil sakladiklarinini anlattilar.

Ayrica state polisin diger ust duzey yoneticilerinden  Department of Public Safety Liaison  Major James G. Pereira, District "A" Commander Captain Darren Delaney, Inspectional Services Unit Captain David P. Tikoian ile tanistik ancak enteresan olan Tikoian'in bizim Turkiyeden geldigimizi duyunca direkt olarak kendisinin Ermeni oldugunu soylemesi oldu tabiki bizde nazikce selamlastik ve devam ettik.


Eyalet polisinin gecen yil kurdugu cagri merkezi ise son teknoloji ile donatilmis durumda. Eyaletteki tum cagrilar bu merkeze geliyor (polis-itfaiye-ambulans vb cagrilari gibi). Gelen cagrilarin eyaletteki yeri bilgisayar ortaminda tespit ediliyor. Tespit edilen binanin dort cephesinin resimleri hemen cikarilarak olay yerine gonderilen ekip bilgilendiriliyor. (asagidaki resim) Yani tum eyaletteki binalarin dort cepheli resimleri cekilmis ve sistemde hazir bulunuyor. Bu sistemin yazilimi icin 6 yilligina 4,5 milyon dolar odendigini ogrendik.

.....

Ikinci toplanti ise Rhode Island Assistant Attorney General J. Patrick Youngs (asagidaki resimde orta solda-uzun boylu)  ve  Witness Protection Coordinator Stephen R. Bathgate (asagidaki resimde orta sagda) ile oldu. 

P. Youngs savci olarak bu konulardan sorumlu oldugunu ama 90li yillarin sonunda eyalette tanik koruma gibi bir sistemin olmadigini ve ihtiyac hissettiklari icin (25 yil boyunca baskent Providence sehrinde polis olarak calismis olan tecrubeli ve basarili biri olan emekli olunca state polisde gorevlendiriliyor ancak savcilikta ve bagimsiz bir sekilde savci ile beraber calisiyor) S. Bahtgate ile eyalette bu sistemi uygulamaya baslattiklarini anlatti.

Witness protection  coordinator olan olan S. Bahtgate ise 10 yildir eyalet bazinda bu isten sorumlu ve tek kisi olarak 300 yakin tanigi ve aileleri ile beraber 1000 yakin kisiyi gizlilik kurallarina azami riayet ederek koruduklarini, ihtiyac durumlarina gore baska eyaletlere veya sehirlere yerlestirdiklerini, bu konuda kendilerine ayrilan bir butce oldugunu anlatti. Bu konuda eyalet bazinda cikardiklari procedure gore gorev yaptikalarini izah etti. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder